Vormerkung, wat is dat en wat heb ik er aan?

Wat is Vormerkung?

Vormerkung is een juridisch begrip (artikel 7:3 BW). Het betekent dat je als koper van een huis (of ander registergoed, dus ook een geregistreerde boot) je koopovereenkomst na ondertekening en voor levering kunt inschrijven in het kadaster.

Wat heb ik er aan?

mede door een per 1 januari 2016 aangepaste wetgeving  kun je als koper door het inschrijven van de koop overeenkomst voorkomen dat je op het moment van passeren tegen een beslag of nieuwe hypotheek (na de inschrijving) aanloopt. Als de verkoper niet in staat is het beslag er af te halen of het niet doet omdat hij/zij toch al bijna failliet is, kun je het huis niet kopen. Dat kan uiterst vervelend zijn als je al andere verplichtingen hebt lopen.

Meer details zijn uitgebreid te vinden op internet. Lezenswaardig is dit artikel van Maarten Verheij (de bloggende deurwaarder).

Doen?

Het is te overwegen als je het door andere verplichtingen, je hebt je huis verkocht en moet het huis op tijd opleveren, vast komt te zitten als je je nieuwe huis niet kunt kopen omdat er beslag op blijkt te liggen.

De kosten van inschrijving bedragen maximaal € 74,– (tarieven januari 2016).

alle nieuwsberichten zien? Kijk op het nieuwsoverzicht.

Print Friendly, PDF & Email